1. Start
 2. >
 3. Bezigheden
 4. >
 5. Biljarten

Biljarten

Sinds enige tijd houd ik mij bezig met deze sport. Als lid van “Biljartvereniging Duurstede” speel ik gemiddeld twee maal per week in het leuke clublokaal aan het Walplantsoen.
Om de wedstrijdleiding van de middagcompetitie te ondersteunen heb ik een Excel programma geschreven, gericht op de bijzondere regels die men in deze competitie toepast.
Toen ik daarmee klaar was, bedacht ik mij dat ik net zo goed het programma kon ombouwen tot een programma dat een clubcompetitie ondersteunt, met inachtneming van de KNBB regels. De avondcompetitie van mijn club zou daar zeer mee gebaat zijn.
Dat heeft geleid tot dit programma (zie hier een overzicht van de bestanden en een overzicht van de versie informatie). Het ondersteunt wedstrijdleiders bij het plannen en verwerken van een competitie, geheel in lijn met het KNBB wedstrijdreglement voor Persoonlijke Kampioenschappen (WRPK 2021/2022).
Daarbij geldt:

 • Er wordt een speelschema gehanteerd waarbij elke speler éénmaal tegen elke andere speler speelt (maar meerdere rondes kan ook…).
 • Spelers kunnen tussentijds toegevoegd en/of verwijderd worden. Bij verwijdering kunnen bestaande, gespeelde partijen eveneens worden verwijderd, of, naar wens, worden gehandhaafd.
 • Het aantal ‘Te spelen punten’ kan periodiek worden herzien. Instelbaar is of dit automatisch moet gebeuren.
 • De puntentelling is gebaseerd op het WRPK reglement. Afrondingen binnen berekende moyennes gebeuren omlaag op drie decimalen.
 • Kampioen wordt de speler met het hoogste aantal wedstrijdpunten. Bij een gelijke stand wordt eerst het aantal gespeelde wedstrijden gebruikt (laag naar hoog), daarna het gemiddelde aantal caramboles per beurt, eventueel gevolgd door de hoogste serie.
 • Er kunnen tot maximaal 3 speelronden tegelijk gepland worden. Dit kan automatisch gebeuren, maar ook selecteren uit een wedstrijdlijst of een volledig handmatige planning is mogelijk.
 • Voor elke geplande wedstrijd kan een wedstrijdformulier worden uitgeprint.
 • Na het invoeren van de scores op het wedstrijdformulier, worden alle uitslagen verwerkt. Dit betekent ook alle berekeningen rond punten, moyennes en percentages.


Onderstaand vind je de handleiding die bij dit programma hoort en het programma zelf.
Let op: dit programma is volledig gratis en kan vrij worden gedownload en verspreid! Geld hiervoor vragen is uit den boze…
Attentie: na het downloaden van het programma worden de macro’s geblokkeerd. Met de Windows verkenner kan de blokkade worden opgeheven (klik met rechtermuisknop op bestand, kies ‘Eigenschappen’ en hef de blokkade op). Dit moet je doen, anders werkt het programma niet…

Tip: je kan je abonneren op versiewijzigingen. Vul daarvoor je e-mail adres rechtsboven in en meld je aan!
Voor verdere vragen of opmerkingen: Jan Jans.


Versie informatie

1.4: Februari 2023

Er bleken toch nog wensen te leven…Ik dacht dat het al vrij compleet was, maar gebruikers wilden toch graag nog een overzicht van gespeelde wedstrijden, zodat men zelf hun resultaten en die van anderen kan bekijken. Dus ben ik er maar weer voor gaan zitten. En als je dan toch bezig bent komen er nog meer kleine zaken aan de orde. Al met al toch weer heel wat aanpassingen.Het aantal knoppen op het wedstrijdscherm begon uit de hand te lopen, dus ik heb een afdrukmenu ingesteld.Ook de handleiding is eens grondig doorgelopen. Er bleek behoefte aan meer ondersteuning voor het ...
Verder Lezen

1.3: Januari 2023

Ik denk voorlopig de laatste versie…Wat ik nog heb aangepast heeft te maken met de automatische planning. Daarmee werden één of meer rondes automatisch gepland. Echter, wie door afzeggingen e.d. de wedstrijden aanpast, kan te maken krijgen met dubbele planningen. In deze versie wordt bij de automatische planning rekening gehouden met al gespeelde wedstrijden. Die worden niet opnieuw gepland. Via de Wedstrijdlijst kun je spelers van die wedstrijden dan een andere partij toekennen. Raadpleeg de handleiding voor meer details… ...
Verder Lezen

1.2.2: Januari 2023

Onze wedstrijdleider had nog een verzoekje: kan bij de wedstrijdlijst, naast het overzicht van de ongeplande spelers, er ook een overzicht komen van het aantal wedstrijden dat elke speler heeft gespeeld (minste bovenaan)?Dat bleek niet zo moeilijk, dus is nu toegevoegd…Uiteraard kun je een eerdere back-up weer in deze versie inlezen ...
Verder Lezen

1.2.1: januari 2023

Kleine wijziging in sortering selectievak wedstrijdlijst. Handig als je meerdere competitieronden speelt ...
Verder Lezen

1.2: januari 2023

Deze versie bevat enkele nuttige wijzigingen. Zie de handleiding voor meer details. Eerdere back-ups kunnen weer gewoon worden ingelezen.Een overzicht van de aanpassingen: Toegevoegd: Wissen één wedstrijd (op het wedstrijden venster). Toegevoegd: Overzicht ongeplande spelers (op te roepen via de Wedstrijdlijst). Aangepast: een nieuwe wedstrijdlijstweergave (in een apart venster). Hierdoor blijft de lijst altijd in beeld, ook bij het omlaag scrollen in de wedstrijden. Handig als je veel wedstrijden plant. Aangepast: Wedstrijdlijst uitgebreid zodat alle nog te spelen partijen (bij meerdere competitierondes) te worden getoond. In de oude situatie werden dubbele wedstrijden maar één keer getoond. Aangepast: De volgorde in ...
Verder Lezen
Aan het laden...