Routes maken

Waarom zou je zelf routes willen maken of bewerken? Heel simpel: omdat je een leuke toertocht wil rijden. Dat kan prima met een bestaand navigatiesysteem en de instellingen die daarop staan, maar soms is het leuk zelf een route uit te zetten. Of om een gekregen route aan te passen aan je eigen situatie (vertrekadres bijvoorbeeld).

Het zelf maken of aanpassen van routes is geen hogere wiskunde. En je hoeft ook geen ‘computernerd’ te zijn om ze op je navigatiesysteem te krijgen.
In het verleden was dat wel zo. Programma’s als MapSource (tegenwoordig BaseCamp) voor Garmin of Tyre (voor TomTom te gebruiken) hadden een vrij hoge leercurve en veel aspirant routemakers haakten als snel af.
Maar tegenwoordig zijn er prima programma’s, waarmee iedereen vrij eenvoudig aan de slag kan. Natuurlijk hebben die programma’s ook geavanceerde mogelijkheden, maar met de basisfuncties om routes te maken kan iedereen uit de voeten.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar MyRoute-app. Het is een Internet routeplanner, die voor alle soorten navigatiesystemen bruikbaar is. Het bevat een ingebouwde connector om routes naar je navigatiesysteem over te dragen (klik hier voor meer informatie).

TomTom MyDrive is een soortgelijk programma, maar enkel op TomTom gebruikers gericht.
Kurviger heeft ook een prachtige routeplanner (Nederlandstalig in te stellen) en is zeker een bezoekje waard (zie ‘Handige links’). Registratie is daar zelfs niet nodig (maar wel aan te raden als je instellingen en routes wil bewaren).