1. Start
  2. >
  3. Over…
  4. >
  5. Woonomgeving

Woonomgeving

De Zaagmolen…
Ons woonadres is een appartement in het complex van “VvE De Zaagmolen”. Dit gebouw ligt aan de Prins Hendrikweg / De Kolk in Wijk bij Duurstede.

Ooit was op dit adres een houtzaagmolen te vinden onder de naam “De Zonnewijzer”. Dit was de zagerij en houthandel van de gebr. van Amerongen.

De molen werd gebouwd in 1801 en is afgebrand in 1912, nadat deze op hol was geslagen.
Links naast de molen lag de houtzagerij, waar de bomen met een lintzaag tot planken werden verzaagd. In het water lagen de boomstammen ‘in te wateren’ en te wachten tot zij langs de steile helling naar binnen gesleept en verwerkt worden.

Dat niet iedereen blij was met ons pand blijkt uit een bericht op Internet:
Hier is een unieke plek in Wijk bij Duurstede verloren gegaan. De zaagmolen is vervangen door een massale en pompeuze woonkolos. Ongetwijfeld is het een prachtige plek om te wonen met het uitzicht op de boomgaard aan de overkant van het water. Maar het heeft weinig meer gemeen met de oorspronkelijke bebouwing, die op oude foto’s te zien is.
In de waterkom lagen de boomstammen te wachten tot er planken van gezaagd konden worden. Nu wordt het vijvertje gebruikt als ligplaats voor de, door de Stichting Wijkse Projecten herbouwde trekschuit “de Krommerijnder” en de  jeugd die er een vishengeltje uitgooit. Een rustig plekje in de stad, maar wat jammer dat er niets meer overgebleven is van de molen die er eens was
.”

De inham van de Kromme Rijn aan de Prins Hendrikweg heet nu “het Balkengat” en is vernoemd naar de balken die daar in vroeger jaren lagen in te wateren.
Deze inham bestaat nog steeds en de sleephelling is aan de zijde van de Prins Hendrikweg nagebouwd.