1. Start
  2. >
  3. Bezigheden
  4. >
  5. GPS Navigatie

GPS Navigatie

Vanaf het moment dat het GPS systeem voor iedereen operationeel werd (1995) ben ik daarmee aan de slag gegaan. Voor de meeste van mijn hobby’s (wandelen, fietsen, motorrijden) betekende dat een waardevolle aanvulling.
Ik ben begonnen met een Garmin eTrex, maar deze is al snel vervangen door een Garmin GPSMap (60), waarmee ik op een kaart routes kon volgen, zowel te voet als op de motor.
Op de motor was dat apparaat toch wel wat beperkt, dus ik stapte over naar een echt motornavigatiesysteem (de onvolprezen Zumo 660). Daarna heb ik die vervangen door een Garmin Zumo 596LM, maar dat was niet bepaald een grote verbetering… Dus maar weer overgestapt, nu naar de Zumo XT en dat is echt een goede opvolger van de 660! Lees er hier meer over.
Voor wandelen blijft de GPSMap het ideale apparaat, dus na de 60 en de 62 zit ik inmiddels op de 66SR.
Fietsen doe ik inmiddels vooral met een app op te telefoon (OSMAND), ideaal om tracks te rijden (wat voor al mijn activiteiten nog altijd de voorkeur heeft boven route navigatie).

Voor het maken en bewerken van routes gebruik ik voornamelijk twee applicaties: wandelen via tracks: BaseCamp (ooit MapSource). Dat Garmin programma vind ik nog altijd het beste om met tracks te werken.
Voor fiets- en motorroutes gebruik ik MyRoute-App, een cloudapplicatie met unieke mogelijkheden. Daarbij kun je TomTom én Garmin (Here) kaarten naast elkaar zetten, wat het maken van routes die door mensen met beide systemen gebruikt worden, zeer vergemakkelijkt.
Voor fietsen kun je in dit programma gebruik maken van het fietsnetwerk (knooppunten), zodat je aanpassingen aan je route altijd via deze wegen kan laten verlopen.

Ik ga vaak uit van bestaande routes, die ik vervolgens omzet voor het gewenste doel en aanpas qua start- en pauzeplaatsen.
Dit soort routes kun je op heel veel plaatsen downloaden. Eén van mijn favorieten is Wikiloc, waar zeer veel materiaal is te vinden voor allerlei soorten activiteiten.

In de sub pagina’s onder deze pagina zal ik komende tijd deze activiteiten verder uitwerken. Zie rechtsboven het “Navigatie Vervolg Menu”.
Onder de titel “Routes maken voor Dummies” heb ik inmiddels al bij enkele motorclubs een middag/avond verzorgd. Heb je daar interesse in voor je eigen vereniging of vriendengroep, neem gerust contact op. Het is een hobby, dus kosten zijn er niet aan verbonden (hoogstens reiskosten als je een eind uit de buurt zit…)