Lezen

Vanaf het moment dat ik leerde lezen (ergens gedurende mijn lagere schooltijd) ben ik verzot geworden op het lezen van boeken. Vooral spannende boeken…
Lezen was voor mij een venster op een wereld die mij mateloos boeide en mijn fantasie breidde daar hele nieuwe avonturen aan toe, die ik beleefde tijdens mijn zwerftochten door het St-Huberts of Wanroijs Broek..
Als kind kroop ik thuis met een boek achter de (kolen) kachel en zo kon ik uren doorbrengen. Ook vocht ik met mijn (vooral) zussen om de nieuwe Okki, Taptoe, Donald Duck, de krant, kortom vrijwel alles wat leesbaar was verslond ik. Een vrijgezelle tante van mij was lid van de ‘Boekenclub’. Op visite bij mijn grootouders (haar ouders) kon ik steeds de nieuwste ‘Arendsoog’ lezen.
Ik werd zo gauw dat kon lid van de bibliotheek. Eerst die van de lagere school, later de openbare bibliotheek in Mill.
Ook op het gymnasium van de Kruisheren in Uden waren er fantastische mogelijkheden om te lezen. De paters beschikten over een grote voorraad boeken, waar ik mijn verplichte huiswerktijd grotendeels mee vulde. Ten koste van de schoolresultaten, dat wel. Maar boeken als ‘De scheepsjongens van de Bontekoe’, de Jules Verne serie, Karl May (Old Shatterhand en Winnetou) en tal van avonturenromans over de Koloniën in Africa en Azië heb ik daar wel gelezen.
Door al dat oefenen is mijn leessnelheid erg hoog geworden. Een boek van een paar honderd pagina’s lees ik een enkele uren uit. Ik ben daar eens op onderzocht en ik blijk een ‘alinea lezer’ te zijn. Mijn ogen scannen de alinea’s en verzamelen genoeg informatie om het verhaal te volgen.
Voor het onthouden van details is dat niet zo heel goed, dus studeren moest ik later vooral doen door samenvattingen te maken. Maar voor lezen van spannende boeken is dit perfect…
Later verzamelde ik ook stripverhalen (vooral de humoristische dan..) van Lucky Luke, Asterix, Olivier Blunder, De Generaal, Iznogoed de Verrader, Knudde, Dirk-Jan en vele andere. Die verzameling heb ik van de hand gedaan toen ik verhuisde naar Wijk bij Duurstede, maar de gescande exemplaren heb ik nog en herlees ik van tijd tot tijd nog wel eens.
Een aantal jaren geleden ben ik overgestapt naar de e-reader. Waanzinnig goed besluit. Lezen op zo’n apparaat is veel makkelijker dan bladeren in een boek, de lettergrootte zet je op wat je aangenaam vindt en de schermverlichting zorgt dat je in de schemering (of ‘s nachts in bed…) probleemloos kunt doorlezen. Verder heb je altijd een aantal boeken bij je, dus als er eentje uit is, ga je zo door met een nieuwe.
Ik heb ook even het lezen op een tablet geprobeerd, maar bij daglicht valt dat erg tegen. Alleen strips lees ik op zo’n ding, vanwege de kleur. Maar ik heb gelezen dat de e-readers langzaamaan ook kleur ondersteunen, dus als ik weer aan een nieuwe moet…
Voor mijn boekenverzameling gebruik ik Calibre. Een fantastisch en volledig gratis programma om je collectie te beheren en makkelijk boeken op je e-reader te zetten (of te verwijderen). Een aanrader voor iedereen die e-pubs gebruikt …
In onderstaande tabel zal ik langzamerhand de schrijvers opnemen waar ik nu nog regelmatig van geniet, of die ik in het verleden erg leuk heb gevonden en nooit vergeten ben.

SchrijverOpmerkingen
Alistair MacLeanEen van de schrijvers waar ik in de jaren 60-70 dol op was. Spannende verhalen en thrillers, vaak gebaseerd op zeevaart of oorlogen. Toppers vond ik “Zr.Ms.Ulysses” en “De Kanonnen van Navarone”.
De bibliothecaresse in Mill hield de nieuwste boeken voor mij achter. Ik ben haar er nog dankbaar voor.
De boeken, die later onder zijn naam door anderen zijn geschreven, boeien mij minder.
Tom SharpeTijdens mijn middelbare schooltijd moesten we (verplicht) een Engelstalig boek van deze schrijver behandelen in de les. Langdradig en dodelijk saai vond ik dat toen.
Maar later zag ik een boek van deze schrijver (Wilt) in de bibliotheek staan en besloot toch maar eens te kijken waar dat boek eigenlijk over ging. Het bleek heel humoristisch te zijn en ik heb inmiddels de hele serie gelezen. Wel in het Nederlands…
Jan NoweeAlle Arendsoog boeken heb ik als kind verslonden. Ik vond ze geweldig. Ook het vervolg van zijn zoon Paul deed daar niet voor onder.
Een paar jaar geleden heb ik er een paar herlezen. Het is bijna niet voor te stellen waarom ik ze vroeger zo leuk vond. Simpele verhalen met dezelfde verhaallijnen. Zo zie je maar…
Carl HiaasenAls je van zwarte humor houdt, is dit een fantastische schrijver. Van de ene hilarische actie naar de andere. Bijzondere hoofdrolspelers, verrassende wendingen en met behoorlijk wat kritiek op de Amerikaanse manier van leven.
Echt een aanrader!
Toon KortoomsDeze streekromanschrijver was één van mijn favorieten in mijn jeugd. De boeken geven een geromantiseerd beeld van de Brabantse regio “De Peel”, waar ik enige tijd heb gewoond en gewerkt. Met name de topper “Beekman en Beekman” heb ik diverse keren herlezen. Het internaatsleven van de gebroeders leek veel op dat van mij bij de Kruisheren in Uden …
Als ik in Griendtsveen ben, loop ik graag even langs zijn bijzondere grafsteen.
Stephen KingNiet iedereen houdt van de soms ‘magische’ gebeurtenissen in de boeken van deze schrijver, maar ik ben er dol op. Het gemak waarmee hij op een aanstekelijke manier hele gewone gebeurtenissen tot spannende zaken weet te maken, is bijzonder.
Daarnaast schrijft hij ook soms over een fantasie wereld. Met name de ‘Donkere Toren’-cyclus, waarin een scherpschutter door de bestaande en een afgeleide wereld wandelt, is daar een voorbeeld van. Wel even doorbijten in boeken van ongekende dikte …
Lee ChildVanaf het moment dat ik de eerste Jack Reacher las, ben ik een groot fan van deze schrijver. Machtige boeken. En in tegenstelling tot veel andere actieschrijvers, ook zijn nieuwste werken zijn steeds van een hoge kwaliteit. Net ‘Liever dood dan levend’ gelezen. Weer een ijzersterk verhaal …
Hjorth RosenfeldtHele spannende verhalen, met een getraumatiseerde psycholoog / profielschetser (Sebastian Bergman) die de Zweedse politie assisteert. Literaire thrillers met een hoofdletter!