- Start
- >
- JJ-Bijgewerkt
- >
- Joomla perikelen
Als beheerder van de website “Biljartduurstede.nl” heb ik regelmatig met Joomla te maken. Dat is namelijk het CMS waarmee deze website is gebouwd (ooit). En hoewel ik voor mijn eigen site tegenwoordig ‘WordPress’ gebruik, moet ik bekennen dat Joomla best een heel goed CMS is en prima bruikbaar voor websitebeheer.
Onlangs stond ik voor de taak om Joomla te updaten naar versie 5. Versie 4 zal nog wel jaren in gebruik blijven, maar ik blijf liever een beetje up to date.
De conversie van 3 naar 4 staat mij namelijk nog vers voor ogen: een drama omdat het gebruikte opmaak thema én veel van de ooit geïnstalleerde extensies niet meer werkten onder versie 4 (en ik moest wel over want het einde van de ondersteuning van V3 was aangekondigd). Ik heb diverse keren een volledig vastgelopen site moeten restoren (heel gelukkig was ik met de automatische back-ups van Strato) en steeds een alternatief moeten zoeken voor niet meer ondersteunde extensies.
Uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar, maar ik besloot wel om het updatebeleid aan te passen, zodat het niet meer onder tijdsdruk hoefde te gebeuren…
Op naar Joomla 5 dus. En daar liep ik tegen het issue aan dat de hosting omgeving (bij Strato) niet geschikt was voor Joomla 5. Op Internet zag ik daar meerdere topics over, maar geen oplossing.
Het probleem bleek in de onderliggende database te liggen. Deze was jaren geleden aangemaakt en maakte gebruik van MySQL 5. Dat wordt in Joomla 5 niet meer ondersteund…
Ik stond dus voor de taak om de database te migreren naar een hogere versie. De documentatie daarover bij Strato zat vol fouten, de helpdesk stuurde me alleen algemeenheden toe (zonder de benodigde informatie) en ik moest het uiteindelijk helemaal zelf uitvogelen. Voor wie hier ook mee te maken krijgt heb ik het maar even uitgeschreven hieronder…
Migratie SQL Database van een oudere versie naar een nieuwe versie
Je voert de opdrachten uit in de beheeromgeving van je provider (in mijn geval Strato) en je hebt een FTP programma nodig om het startbestand op je site aan te passen. Ik gebruik FileZilla hiervoor. Achtereenvolgens de uit te voeren stappen:
- Selecteer de bestaande database en start (via het puntjesmenu aan de rechterzijde) PHPMyAdmin
- Kies in het menu de optie: Exporteren. Laat in het volgende scherm alle opties ongewijzigd en druk op ‘Starten’. Er wordt een bestand op je PC (downloaddirectory) gezet, met een naam als “Export database-5002851754_webspace-host_com.sql”.
- Sluit het venster van PHPMyAdmin. Creëer in de Strato omgeving een nieuwe database. Let op het type: SQL.
(Je moet wel in je abonnement ruimte hebben voor minimaal één extra database. Wil je dat niet, dan kan je ervoor kiezen nu je bestaande database te verwijderen en dan een nieuwe aan te maken. Ik heb dat niet aangedurfd…) - Noteer de databasenaam (dbs123456789) en de gebruikersnaam (dbu123456789) en het wachtwoord dat je hebt opgegeven voor de nieuwe database (de namen zijn voorbeelden, de echte staan bij je database)
- Om het exportbestand van de oude database te kunnen gebruiken moet je een kleine aanpassing doen in dat bestand. Je kan het openen met het Kladblok.
Ergens aan het begin zie je deze regels staan (nummers komen uit je oude database):
– – Database:DB1
234567
CREATE DATABASE IF NOT EXISTS ‘DB1234567
‘ DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci;
USE ‘DB1
234567′; - Zet twee streepjes voor het woord CREATE (daarmee maak je er een commentaarregel van)
Zet achter USE de naam van je nieuwe database (‘dbs123456789’).
Sla het exportbestand op onder een nieuwe naam. - Selecteer de nieuwe database en start PHPMyAdmin op de bekende wijze.
Kies in het menu de optie ‘Importeren’. Selecteer het door jou gewijzigde Exportbestand en klik op ‘Starten’. Wacht nu rustig af tot het proces is voltooid. - Nu is het enige dat nog dient te gebeuren je Joomla CMS laten weten dat het niet meer de oude, maar de nieuwe database te gaan gebruiken.
Hiervoor moet je het bestand ‘Configuration.php’ aanpassen. Dit bestand vind je in de root van je website (te benaderen via FTP). - Open het FTP programma en maak een kopie van het bestand ‘configuration.php’ naar je eigen harddisk. Open dan dit bestand en wijzig de volgende regels zodat ze naar de nieuwe database verwijzen (nummers zijn een voorbeeld!):
public $user = ‘dbu123456789’;
public $password = ‘jouw_ingestelde_wachtwoord’;
public $db = ‘dbs1123456789’; - Sla dit bestand op en kopieer het weer naar de root van je website.
Daarmee is de migratie van de database afgerond en je site maakt hier nu gebruik van. Op de site zelf zie je geen verschillen, het is immers dezelfde content…
Maar nu is je database op het juiste niveau om Joomla te updaten …
Als wil kan je de oude database nu veilig verwijderen in de Strato domeinomgeving.