1. Start
  2. >
  3. JJ-Bijgewerkt
  4. >
  5. Speelschema Generator

Speelschema Generator

By:
Posted: 17 april 2023

In de jaren tachtig was ik een tijdlang wedstrijdleider bij een schaakvereniging. Onderdeel daarvan was het organiseren van de interne clubcompetitie, waarbij elke speler tweemaal tegen alle anderen moest spelen, éénmaal met wit en éénmaal met zwart.
Om de indeling te kunnen maken had ik de beschikking over zogenaamde paringstabellen. Die waren ooit ter beschikking gesteld door de FIDE (wereldschaakbond). Met m’n typemachine (en al snel de Commodore 64) maakte ik daarmee elk jaar het wedstrijdschema.

Toen ik aan mijn biljartprogramma begon (zie hier) had ik die schema’s weer nodig, liefst in Excel formaat. Dat bleek echter niet zo eenvoudig te vinden. Op Internet bestaan genoeg generatoren hiervoor, maar de output zoals ik die wilde (elke speler in een aparte cel) kreeg ik hiermee niet voor elkaar.
Wel vond ik enkele PDF bestanden, met daarin de speelschema’s die ik nodig had. Door de PDF’s in te lezen in Word, spaties te vervangen door tabs en weer de kopiëren naar Excel lukte het mij om ze over te zetten en te gebruiken voor het maken van de schema’s in het biljartprogramma.

Het viel mij (en onze wedstrijdleider) al snel op dat de verdeling van de paren in de schema’s niet erg optimaal is. Als je alle wedstrijden op hetzelfde tijdstip speelt is dat niet belangrijk. Maar als je de wedstrijden na elkaar speelt, komen sommige spelers altijd als eerste of als laatste aan de beurt. En onze wedstrijdleider probeert iedereen zoveel mogelijk op wisselende tijden te laten spelen…

Om die reden heb ik een Excel ‘Speelschema Generator’ gemaakt, die een schema kan aanmaken én optimaliseren. Je kan het schema net zo groot maken als je wil (en je computer het toelaat…). De schema’s in het biljartprogramma zijn inmiddels vervangen door geoptimaliseerde schema’s.
Voor wie het handig vindt heb ik ook een optie toegevoegd om een planning (met speler- of teamnamen) te maken, op basis van zo’n schema.
Ik hoop dat het van nut kan zijn…
Je kan het programma en de beknopte handleiding hier vinden.