1. Start
  2. >
  3. JJ-Berichten
  4. >
  5. Geocaching

Geocaching

By:
Posted: 18 augustus 2021

Mijn helaas veel te vroeg overleden oud-collega en vriend Jos van der Ven was een meester in het produceren van puzzelvraagstukken, waarvan de oplossing je leidde naar een verborgen ‘schat’.
Op een dag kwam hij bij ons in de Betuwe en nam mij mee in zijn zoektocht naar drie ‘caches’. Leuk om te doen, struinend en zoekend in de vrije natuur.
Nu ik met pensioen ben, leek het mij leuk om hier eens verder in te duiken. Inmiddels heb ik de eerste tien caches gevonden en ik ben van plan er nog veel meer te vinden.
Geocachen is een soort van high-tech digitaal schat zoeken. Op basis van coördinaten (lengte en breedtegraden) kan je naar de juiste locatie navigeren en aldaar de verborgen schat opsporen.
Je hebt een geschikt GPS apparaat nodig (ik gebruik de Garmin GPSMap 66SR) en toegang tot Internet (de Geocaching site ). Ook telefoons met GPS zijn geschikt. Er is zelfs een speciale geocaching app.
Belangrijk is dat je een (gratis) account aanmaakt op de site en daarna kan je beginnen met het opsporen van de caches, bijvoorbeeld in je eigen omgeving.
Er zijn veel soorten caches: sommige geven je direct de coördinaten (inclusief wetenswaardige informatie over de locatie), anderen vereisen een soort puzzeltocht waar je van de ene plek naar de andere wordt geleid om uiteindelijk bij de laatste de schat te vinden.
De ‘mystery’ caches zijn (soms zeer complexe) puzzels, waarbij een verhaal de ingrediënten voor de oplossing biedt. Die moet je (thuis) eerst oplossen voordat je op pad kan gaan. Op de cachepagina kun je je gevonden oplossing aan de ‘checker’ aanbieden, zodat je vooraf weet of je oplossing de juiste is …
Heb je eenmaal een cache gevonden, dan kan je deze ‘loggen’. Je schrijft daarvoor je naam in een speciaal logboekje, dat aanwezig is in de cache. En je geeft op de site (of via de app) aan dat je de cache hebt gevonden. De cache owner kan dit later bevestigen (of je weer verwijderen als hij je naam niet in het logboekje heeft gevonden…)
Er is veel meer over te vertellen, maar op Internet is alles te vinden. Lijkt het je leuk? Op Geocaching.com kan je aan de slag …

Geocaches in mijn omgeving.
De lachebekjes heb ik inmiddels gelogd …